Krijgen windmolens toch ruimte in Midden-Groningen?

Windmolens tulpenveld
marco metscher2.jpg
Door Marco Metscher op 16 mei 2024 om 20:15

Krijgen windmolens toch ruimte in Midden-Groningen?

De ChristenUnie vraagt het College van Burgemeester en Wethouders of zij vergunning verlenen aan grote solitaire windmolens.

Windmolens zorgen voor veel discussie. Op initiatief van de ChristenUnie is in november 2022 een amendement aangenomen om geen grote windparken meer toe te staan. In principe wordt alleen meegewerkt aan de plaatsing van kleine windmolens in het buitengebied. Wat de ChristenUnie betreft zijn meer grote windmolens ongewenst. Binnen de gemeente zijn inmiddels voldoende grote windmolens gerealiseerd. En er zijn nare ervaringen met licht- en geluidshinder.

In Hellum zijn er plannen voor een grote solitaire windmolen van 23 meter hoog. De ChristenUnie stelt daarom schriftelijke vragen aan het College. Zij vraagt onder meer naar de stand van zaken van de vergunningverlening, de rol van de raad daarin en naar de betrokkenheid van omwonenden in dat traject

De ChristenUnie vindt het belangrijk dat de omgeving goed betrokken wordt in de planvorming. Zeker bij maatschappelijk gevoelige onderwerpen ligt er de afspraak dat de gemeenteraad in de besluitvorming betrokken wordt. Daarom vraagt de ChristenUnie ook of een vergunning voor grote solitaire windmolens wel past binnen het beleid van de gemeente en van de provincie.