Groningen opnieuw een wingewest?
Na zestig jaar gaswinning is het Groningenveld vorig jaar definitief gesloten. Daarmee zijn de gevolgen de gaswinning niet verdwenen. Veel inwoners zijn de schade aan hun eigendommen nog niet te boven, dit nog los van de psychische schade die veel van onze inwoners dagelijks ervaren.
“De belangen van de Groningers zijn structureel genegeerd bij de aardgaswinning in Groningen. Dit heeft voor hen rampzalige gevolgen.”
Zo stond het zwart op wit als hoofdconclusie van de parlementaire enquête van de gaswinning. Voor iedereen te lezen en een dure en belangrijke les voor Den Haag.
De uitkomsten van deze enquête vormen de aanleiding voor ‘Nij Begun’ met daarin vijftig maatregelen om de leefbaarheid in Groningen te verbeteren en de brede welvaart te bevorderen.
De huizen zijn nog niet allemaal hersteld, de maatregelen van ‘Nij Begun’ nog lang niet allemaal gestart en de sociale en economische agenda worden op dit moment voorbereid.
Terwijl daaraan volop wordt gewerkt en in de regio wordt samengewerkt komt defensie met haar Notitie Reikwijdte en Detailniveau - Programma Ruimte voor Defensie en participatieplan en worden de belangen van een deel van onze inwoners opnieuw genegeerd. Midden-Groningen is in beeld voor een munitiedepot en dat zorgt voor veel onrust en gevoel van boosheid bij inwoners.
Dit voelt niet als een ‘Nij Begun’ maar als opnieuw meer van hetzelfde. Het moet niet opnieuw zo zijn dat Groningen en de belangen van de Groningers worden genegeerd. Midden-Groningen spreekt zich dan ook uit tegen de vestiging van een munitiedepot binnen haar gemeentegrenzen en stelt daarover nu al een pro forma zienswijze op. Ook spreekt Midden-Groningen haar steun uit aan de motie Beckerman en Bushoff (33529-1249) met als doel om te komen tot een verbod op het bouwen van een munitiedepot in het mijnbouwschadegebied.