Geen zonnige vooruitzichten.

Geen zonnig vooruitzicht
Niels.jpg
Door Niels Joostens op 24 oktober 2024 om 17:00

Geen zonnige vooruitzichten.

Na een prima zomer en een nazomer komt 2025 al snel in beeld. En dat wordt voor de gemeente en uw portemonnee geen goed jaar. Er is opnieuw een groot tekort op de gemeentelijke begroting. De ChristenUnie maakt zich zorgen over de gevolgen die dit heeft voor de lokale lasten. Die zijn al erg hoog en zullen het komende jaar als we het college volgen alleen maar verder stijgen. Sinds juli is er ook nog eens een extra tekort ontstaan van maar liefst 3,2 miljoen euro.

Financieel de zaak niet op orde.

Je zou dus zeggen dat het college hard heeft gewerkt aan voorstellen om te zorgen voor een sluitend huishoudboekje. Zou je zeggen, maar het is gebleven bij een lijstje met mogelijke opties. Die niet met inwoners, verengingen en organisaties zijn besproken.

Doorschuiven en niet kiezen is ook kiezen.

Echt structurele keuzes blijven uit en belangrijke beslissingen worden doorgeschoven. De kaasschaaf werkt nu nog maar voor volgens jaar dreigt de botte bijl. We hebben nog nooit een zo slecht onderbouwde begroting gezien. Veel aannames, weinig harde cijfers, geen meetbare doelen en voor ons is alles slecht te controleren.

U betaalt het gelag.

Het gevolg is dat het college nu voorstelt om vooral de lokale lasten de komende jaren flink te verhogen. De OZB-stijging was vorig jaar al fors en door de gestegen woningwaarde hebben we een veel hogere opbrengt ontvangen dan eerder verwacht. Dat is mooi meegenomen zou u denken. Maar helaas heeft de rijksoverheid ons nu gekort omdat we veel meer eigen inkomsten hebben. De afvalstoffenheffing wordt opnieuw verhoogd en eerder zijn de tarieven voor de rioolheffing ook al naar boven bijgeplust. U bent dus al snel tientallen euro’s meer kwijt.

De bom barst.

Van een lokaal bestuur verwachten we dat ze naast inwoners gaan staan. Helaas heeft het college dat vergeten te doen voor inwoners van Slochteren, Schildwolde, Hellum, Siddeburen, Luddeweer en Tjuchem. Een mogelijk munitiedepot was prima bespreekbaar en er werden door het college zelfs voordelen benoemd. Wij blijven duidelijk tegen de komst van een munitiedepot in het aardbevingsgebied. Je net versterkte of nieuwe huis kwijt moeten raken vanwege een depot is en blijft voor ons onbespreekbaar.

Welke keuzes maakt de ChristenUnie.

Voor ons is het belangrijk dat we teruggaan naar de vraag ‘Wat voor gemeente willen we zijn?’ Eerder is daarover een visie aangenomen. Dat lijken we te zijn vergeten. Wij willen inzetten op een goede, schone leefomgeving en meer aandacht voor ouderen zodat ze

actief mee kunnen blijven doen en voor jongeren zodat ze gezond en evenwichtig opgroeien. Dat vraagt visie, dat vraagt durf. Daar zetten we ons als ChristenUnie vol energie voor in.

Labels: