Gedenkplaat overval distributiekantoor Slochteren
Bij de ingekomen stukken van burgers en instanties bij de raadsvergadering van 28 november is een mail toegevoegd over de gedenkplaat bij het voormalig distributiekantoor aan de Hoofdweg in Slochteren.
De gedenkplaat is op dit moment minder goed zichtbaar en bereikbaar.
Deze gedenkplaat hangt op dit moment op een gebouw en is bereikbaar via een terrein dat in privébezit is.
We begrijpen dat dit een complicerende factor zou kunnen zijn.
Als fractie vinden we kennis van de lokale geschiedenis, zeker die van de Tweede Wereldoorlog, belangrijk. Plekken die verwijzen naar gebeurtenissen maken dit meer zichtbaar.
Over zowel de ingekomen mail als het mailcontact dat we hierover als fractie hebben gehad hebben we de volgende vragen.
- Waarom is er op eerdere berichten niet inhoudelijk gereageerd?
- Bent u met ons van mening dat kennis van de lokale geschiedenis over onder andere de Tweede Wereldoorlog belangrijk is en dat herdenkingsplekken daarin een belangrijke rol kunnen vervullen?
- Ziet het gemeentebestuur hierin voor zichzelf een actieve rol weggelegd en indien positief hoe denkt zij daar invulling aan te kunnen geven?
- De plaquette die verwijst naar de gebeurtenissen bij de overval op het distributiekantoor en de directe en indirecte gevolgen daarvan is door een van de rechtsvoorgangers van dit gemeentebestuur onthult. Deze plaquette lijkt zonder overleg met de eigenaar van het pand te zijn verplaatst en vervolgens weer op de oude positie. Wat is daarvan de reden geweest?
- Maakt het zijn van een door het Nationaal Comité erkend monument verschil in de benadering van de gemeente?
- Kunt u nadenken over en zorgdragen voor een voor alle partijen passende oplossing zodat er voor 21 juli, de datum van de herdenking van deze gebeurtenis, een zichtbaar en bereikbaar monument is?
Wat gebeurde er op 21 juli 1944?
Op deze dag vindt een overval plaats op het distributiekantoor van Slochteren. Na een geslaagde overval worden de overvallers min of meer bij toeval ontdekt in Eenrum. Na een vuurgevecht sterven twee van de verzetsstrijders ter plaatse. Een derde verzetsstrijder wordt gearesteerd en afgevoerd naar een vernietigingskamp en komt daar om het leven. Een vergeldingsactie kost ook een broer van een van de verzetstrijders het leven. Meer over deze gebeurtenis leest u in 'De gemeente Slochteren tijdens de Tweede Wereldoorlog' en 'Verzetsgroep Garrelsweer' ook de lokale historische verenigingen hebben over dit onderwerp geschreven en gepubliceerd.
Archief > 2024 > december
- 19-12-2024 19-12-2024 12:40 - Hoe zit het nu echt met de afspraken rondom de golfbaan?
- 19-12-2024 19-12-2024 12:15 - Gedenkplaat overval distributiekantoor Slochteren
- 17-12-2024 17-12-2024 20:15 - 't Is weer voorbij die mooie zomer. Maar er was geen surfstrand.
- 12-12-2024 12-12-2024 23:00 - College treedt de goede verhouding tussen raad en college met voeten.
- 12-12-2024 12-12-2024 12:00 - Is de OZB in Midden-Groningen een melkkoe?