Minister deelt zorgen ChristenUnie over aardbevingsklussen lokale aannemers

Eppo Bruins - Foto: Anne Paul Roukemazaterdag 18 februari 2017 12:34

Minister Kamp doet zijn best om kleinere bouwbedrijven in het aardbevingsgebied in Groningen aan klussen te helpen. Dat beloofde hij woensdag in de Tweede Kamer op vragen van de ChristenUnie.

De ChristenUnie maakt zich zorgen over kleine aannemers uit de regio in het aardbevingsgebied die nauwelijks aan de slag kunnen, vanwege ingewikkelde procedures en ‘hoge’ kosten voor cursussen. Zelfs met die extra cursussen op zak vissen lokale aannemers vaak achter het net, terwijl het juist de bedoeling was om kleine aannemers uit de regio te laten profiteren van de aardbevingsopgave.

Minister Kamp vindt dat ook en gaf woensdag tijdens het Kamerdebat aan dat het niet probleemloos verloopt. Hij heeft hierover al contact gehad met Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders, die hiermee aan de slag gaat. 

Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie benadrukte dat het vooral gaat om risicovolle bouwelementen. “Daar is de procedure op dit moment namelijk nog niet helder geregeld. Ik zou juist bij die vlakken en ook voor de grote versterkingsoperatie willen zien dat de onderaannemers direct contact kunnen en mogen hebben met het Centrum Veilig Wonen, zodat er helderheid komt over de manier waarop opdrachten worden verstrekt.”

Stieneke van der Graaf, kandidaat-Kamerlid en fractievoorzitter van de ChristenUnie in Provinciale Staten kaartte het onderwerp afgelopen weekend aan. "Toen het nieuws naar buiten kwam werd ik overspoeld met reacties. Dat het de lokale aannemers steeds moeilijker wordt gemaakt om werk te kunnen verrichten in het aardbevingsgebied en dat klussen worden weggekaapt wordt breed herkend door bewoners en aannemers in het gebied. Ik ben blij dat de minister dit ook ziet en dat hij vindt dat er een oplossing moet komen. Lokale aannemers moeten de kans krijgen mee te bouwen aan herstel en versterking in het aardbevingsgebied."

« Terug